Voor ondernemingen die verplicht waren om te sluiten was er een hinderpremie voorzien van 4.000 euro.

Echter waren er bepaalde sectoren uitgesloten van deze premie daar er geen verplichte sluiting was voorzien. Voor hen die toch een flinke omzetverlies hebben geleden is er de compensatiepremie voorzien.

Er zijn een aantal voorwaarden om die premie te bekomen.

  1. Nacebelcode in het KBO: bepaalde beroepsactiviteiten komen sowieso in aanmerking voor de compensatiepremie. In bijlage vind je een lijst met de sectoren die sowieso hinder hebben ondervonden (o.a. de evenementensector, bouwsector, paramedische beroepen, …). Indien de sector niet wordt vermeld, kan er toch een premie aangevraagd worden maar daar zal er bewijs van geleverd moeten worden dat omwille van de veiligheidsmaatregelen de omzet is gedaald
  2. Omzetverlies van minimum 60 % gedurende de periode van 14/03/20 tem 30/04/20 t.o.v. diezelfde periode 2019. Mogelijkse controle kan eventueel gebeuren door vergelijking van de BTW-aangiften van het 2e kwartaal 2020 tov 2e kwartaal 2019.
  3. In hoofdberoep wordt er een premie voorzien van 3.000 euro, in bijberoep een premie van 1.500 euro. Opgelet, voor personen in bijberoep zijn er nog bijkomende voorwaarden (zie bijlage).

Met de medewerking van Xerius vind je in bijlage meer info m.b.t. deze premie. De aanvraag dient via de website van vlaio te gebeuren. De tool zal waarschijnlijk in de loop van volgende week ter beschikking gesteld worden.

VR 2020 1004 DOC.0345_3_Lijst sectoren ivm COVID19-compensatiepremie

Coronamaatregelen Vlaio update 29 april

Faq Compensatiepremie Vlaio